Felanmälan

Köket

Köket är en plats som många ofta ägnar mycket tid i. För att det ska vara en trivsam plats för dig, din familj och dina vänner är det viktigt att det är fräscht och fungerar som tänkt. Här får du några tips om hur du tar hand om ditt kök så att det håller sig fint länge – och så att även nästa hyresgäst kan trivas.

Rengör spis och ugn

Rengör spis och ugn regelbundet, då fastnar inte matrester och smuts lika lätt. Passa på att torka av spisen varje gång du har lagat mat, så hinner inte smuts torka fast så hårt. Med jämna mellanrum bör du också gå igenom spisen och ugnen mer noggrant för att hålla dem i gott skick, hur ofta beror på hur mycket mat du lagar.

Så här gör du rent spis och ugn:

  • En spis med plattor kan du tvätta med diskmedel, vatten och skursvamp. För att få bort smuts som fastnat på plattornas kanter kan du gnugga med stålull. Om du har en platt glaskeramikhäll bör du använda en skrapa och ett rengöringsmedel som är anpassade för spisen.

  • Till ugnen finns särskilda rengöringsmedel att köpa i de flesta matbutiker. Läs på förpackningen för anvisningar. I många fall räcker det dock att tvätta ugnen med vatten och diskmedel, vilket är vänligare mot både dig själv och miljön. Kom ihåg att även tvätta ugnens ovansida/tak. Skölj noga, oavsett vilket medel du använder. Diska plåtar och grillgaller direkt efter användning om det fastnat matrester på dem.

  • Dra ut spisen och städa bakom den. Dammsug eller sopa och torka av golv och väggar.

Rengör kylskåpet

Det viktigaste för att behålla kylskåpet fräscht är att rensa det ofta. Gammal mat som blir stående kan lätt bli dålig. Torka regelbundet av hyllor, väggar och lister i kylskåpet. Någon gång per år kan du också behöva göra en mer utförlig städning av kylskåpet.

Så här gör du rent kylskåpet:

  • Stäng av kylskåpet och töm det. Medan du rengör kan du förvara maten i en kylväska med kylklabbar eller i kassar med kylklabbar som du placerar på fuktsäkert ställe, som dusch eller badkar.

  • Om du har balkong och om det är kallare ute än inne, kan du även samla maten i kassar med kylklabbar på balkongen.

  • Torka av hyllor, lådor och väggar med en trasa. Diska alla lösa delar vid behov.

  • Var noga med att rengöra listerna. Smutsiga eller feta lister håller inte tätt, vilket kräver mer energi för att hålla kylskåpet kallt.

  • När du sätter på kylskåpet igen ska det hålla en temperatur på cirka +5 grader.

Frosta av frysen

En avfrostad frys är både mer energisnål och bevarar maten bättre. De flesta frysskåp är inte självavfrostande och behöver därför frostas av regelbundet.

Så här frostar du av frysen:

  • Stäng av strömbrytaren till frysskåpet. Placera eventuella frysta varor i en kylväska med kylklabbar i, eller ställ dem i kylskåpet.

  • Låt isen smälta av sig själv. Använd aldrig vassa föremål för att försöka tvinga bort den. Samla smältvattnet i en balja och torka regelbundet om vatten smälter ner på golvet i frysen.

  • Torka av eller diska frysskåpets hyllor och lådor. När du sätter på frysen igen, se till att temperaturen hamnar på cirka -18 grader.

Installation av diskmaskin

Om du vill installera en egen diskmaskin hemma är det några saker du behöver veta och tänka på.

  • Kontrollera att det finns en anslutning till diskmaskin i ditt kök. Om inte, kontakta oss innan du gör något.

  • Se till att diskmaskinen står på vattentätt underlag.

  • Koppla sladden till ett jordat uttag.

  • Avloppslangen måste komma i nivå med toppen av diskmaskinen innan den ansluts till avloppet. Annars finns risk för att vattnet rinner ur maskinen när den är igång. Installation måste ske av behörig rörmokare.

  • När diskmaskinen inte är igång ska det finnas en kran som ska vridas av för att stänga vattentillförseln.

  • Var vaksam på vattenläckage.

  • SPARA DET SKÅP SOM EV TAS BORT FÖR MONTERING AV DISKMASKIN DÅ DU MÅSTE ÅTERSTÄLLA SKÅPET OCH TA BORT DISKMASKINEN EFTER DIG OM DU FLYTTAR.